MANİSA / YUNUSEMRE - Mesir Şehit Hakan Acarkanlı Ortaokulu

TATİL

Tatil kelimesinin kendisi bile insana bir neşe bir mutluluk veriyor. Tatil; iple çekilen, geldi mi sanki hemen gidiveren,  rüzgar gibi geçen günler demek belki de. Ama ben bugün tatili değil de tatil dönüşlerini anlatacağım size. Biz küçükken diye başlayayım mı söze? Ama öyle. Biz küçükken tatil dönüşü demek  eğer mevsim kışsa evden ayrılmışsak bir süredir yanmayan sobanın tutuşturulması, yıkanan önlüklerin odada kurutulması, okul hazırlığı demekti. Bozulan uyku düzeni sebebiyle bir türlü uyuyamaz sabah da çok zor uyanırdım. Okula gidince eğer Türkçe dersi varsa o meşhur etkinlik mutlaka yapılırdı. “Tatilde neler yaptınız? Yaptıklarınızı anlatan bir kompozisyon yazın.” Yazmayı sevmeme rağmen bu etkinlikten hoşlanmazdım. Yani o zamanlar tatilde en fazla ne yapılırdı ki? “Köye gittik, dedemleri, dayımları gördük, akraba çocuklarıyla oyun oynadık, televizyon izledim, ödev yaptım,  kitap okudum…”Dahası? Dahası yok. Zamanın şartları ve büyük olasılıkla bizim muhit  için tatil bunlardan ibaretti. Şimdi birçokları için farklı olsa da bence soru hala hatalı. Niye mi? Şöyle sorulmalı “Tatilde neler yapmadınız?” Çünkü  tatil yapma, etmeden çok biraz bir şey yapmamakla ilgili bence. Mesela uykumu almadan uyanmadım, koştur koştur bir yerlere yetişmeye çalışmadım, ,kahvaltımı bir güzel etmeden kapıdan adımımı atmadım, hızlı hızlı yemek yemedim, bir yerlere bir şeylere yetişememe telaşı yaşamadım, yani arkamdan atlılar koşturmadı. Tüm bunlar ve dahası bence tatili tatil yapan şeyler. Bir hız çağında yaşıyoruz. Hepimiz arkamızdan atlılar koşturuyormuş gibi hareket ediyoruz. En kötüsü de çocuklarımızı da “Hadi, hadi” diyerek itekliyor, onların doğal ritimlerini bozuyoruz. Sonra da onlarla çatışma yaşıyor, ilişkimizi bozuyoruz. Yazarken bile yoruldum. Ama durmadığımız için yorulduğumuzu da fark etmiyoruz. Oysa çok yorulduk, çocukları da yorduk bu hız en çok ruhumuzu yordu. Ara tatil belki yavaşlamaya, içimize dönmeye, anların kıymetini bilmeye ve derin derin nefeslenmese vesile olur. Hızlı hayatlarımıza ara veririz. Hatta döndüğümüzde birbirimize neler yapmadığımızı anlatır, bunun bize ve çocuklara nasıl iyi geldiğinden bahsederiz. Bu kez etkinliği şöyle yaparız “Tatilde neler yapmadığınızı anlatan bir kompozisyon yazın.” Neden olmasın?

İyi tatiller dilerim.

Yayın: 14.04.2023 - Güncelleme: 14.04.2023 14:09 - Görüntülenme: 831